وقتی تجربهی خودمون رو بیاریم وسط کاری، ارزش اون کار میره بالا. هر کسی از هر مسیری که تو زندگیش حرکت کرده کلی تجربه بهدست اورده که مخصوص خودشه. ما که فرصت تجربه کردن همهچیز و همهی مسیرها رو نداریم، پس بهتره که تا جایی که میتونیم از تجربه بقیه استفاده کنیم!
«کتاب قصهها از کجا میآیند» با زیرعنوان «فیلمنامهنویسی و زندگی» یه تجربهی با ارزشه. این کتاب در فصلهای خیلی منظم یه دور فیلمنامهنویسی و داستاننویسی رو مرور میکنه. به قول خود نویسنده اصغر عبداللهی، این یه کتاب آموزشی و مرجع نیست، یه تجربه و برداشت شخصی از موضوعات مربوط به داستان هست. که به نظرم همین کتاب رو جذاب کرده.
توی فصلهای مختلف با طرح و ایده، دیالوگ و شخصیت، فضاسازی و ژانر و… آشنا میشیم. اما نه به شکل این چیست؟ آن چیست؟
ساختار کتاب قصهها از کجا میآیند اینطوریه که هر کدوم از این موضوعات رو در قالب یک سری گفتگو و خاطره و تجربه مطرح میکنه. یعنی برای توضیح دادن مواردی که اشاره کردم، تجربهای که در خصوصش داشته رو مطرح میکنه و در دل اون سعی میکنه اون موضوع رو به ما یاد بده. حتی جاهایی هم که مستقیما میخواد تعریف ارائه بده، باز هم خیلی شخصی اون رو مطرح میکنه و جذابش میکنه. مثلا تعلیق رو «گروکشی روایت» تعریف میکنه.
همهی فصلهای کتاب کوتاه و خلاصه به ما ایده در مورد چارچوبهای اصلی قصه و داستان میدن. البته با اینکه مشخصا اصغر عبداللهی در مورد فیلمنامهنویسی صحبت میکنه و تجربههای واقعی خودش رو در فیلمهای مختلف بهمون میگه ولی جدا از فیلمنامهنویسی، به صورت کلی کتاب در مورد ایده گرفتن برای نویسندگی داستان هست. میتونیم با عینک اصغر عبداللهی به این تعریفهای ساختاری قصه و داستان نگاه کنیم و ایده جدید برای فکر کردن بهشون بگیریم.